• THIS SITE IS UNDER CONSTRUCTION.
  • NOT ACTIVE YET

Een woordje van uitleg vooraf

Soorten vivaria: terrarium, paludarium, riparium

TYPES VIVARIA

 

Vissen, reptielen, amfibieën en ongewervelden worden over het algemeen in een vivarium gehouden. Een vivarium is een afgesloten ruimte zoals een glazen bak, waarin dieren en planten gehouden worden. De meest voorkomende vivaria zijn:

  • Terrarium: voor op het land levende dieren, zonder een watergedeelte.
  • Aquaterrarium: voor dieren die deels op het land en deels in het water leven. Aquaterraria hebben daarom zowel een water- als een landgedeelte. Afhankelijk van de diersoort verschilt de verhouding tussen het water- en landgedeelte.
  • Aquarium: voor vissen en andere in het water levende dieren. Er is geen landgedeelte.

SOORTEN TERRARIA:

Tropisch regenwoud- of bosterrarium

Het tropisch regenwoud of bosterrarium is bedoeld voor dieren uit vochtige leefgebieden met weelderige tropische plantengroei. Het dier leeft hoog in het bladerdek of op de bodem in of onder dichte en lage vegetatie.

De belangrijkste kenmerken zijn:

  • een hoge luchtvochtigheid (80%-100%)
  • schaduwrijk
  • veel planten, houtstronken en (klim)takken

Woestijnterrarium

Het woestijnterrarium is geschikt voor dieren uit droog woestijngebied, met schaarse begroeiing en zanderige bodem. Er is weinig regenval, en de dieren zoeken beschutting tegen de zon en koude nachten in holen en bij rotsblokken.

De belangrijkste kenmerken zijn:

  • een lage luchtvochtigheid
  • vaak fel licht
  • schaarse tot geen beplanting
  • veel loopruimte, een rotsachtig interieur en enkele schuilplekken met stenen en hout

Steppe-, savanne- en rotsterrarium

Dit terrarium is geschikt voor dieren uit gebieden met twee seizoenen, namelijk een nat seizoen met veel regen en een droog seizoen. Het leefgebied is gekenmerkt door grasland en schaarse begroeiing met droog struikgewas. De bodem is droog, rotsachtig of zanderig.

Een steppe- of savanneterrarium moet dus niet weelderig ingericht worden. Veel diersoorten die in deze gebieden leven, houden een winterrust of winterslaap om de koudste periodes te overbruggen.

De belangrijkste kenmerken zijn:

  • een lage tot gemiddelde luchtvochtigheid, afhankelijk van de diersoort
  • temperatuurvariatie, eventueel ook tussen de seizoenen
  • De inrichting is zoals die van een woestijnterrarium, maar met meer hout, stenen en beplanting. Niet- giftige, mediterrane planten en sanseveria’s doen het hier mogelijk goed.

Kamerterrarium

Voor grotere reptielen, zoals varanensoorten of groene leguanen, richt je een kamer of een deel ervan in als terrarium. Zorg voor voldoende schuilmogelijkheden en de geschikte temperatuur en luchtvochtigheid.

Verf de muren met een waterafstotende, niet-giftige coating of verf. Uit veiligheid voorzie je een sluis om te voorkomen dat het dier ontsnapt of dat het wordt verpletterd als je de deur opent.

Om een geschikte temperatuur te houden kan een bijverwarming zoals ventilatiekachel nodig zijn. Plaats een stevig horrengaas in het raam, zodat je bij mooi weer het venster open kan zetten. Voorzie zonneplekken onder een warmte- en UV-lamp. Scherm alle warmte- en lichtbronnen goed af om te voorkomen dat het dier zich hieraan verbrandt.

Buitenterrarium

Bij temperaturen van meer dan 22 à 25 °C en veel zon kunnen bepaalde grote reptielensoorten ook (enkele uren) buiten gehouden worden. Hiervoor kan je een buitenterrarium van draadgaas of plexiglas inrichten. Om te voorkomen dat de dieren door te graven ontsnappen moet je de omheining minstens 50 à 60 cm diep in de grond plaatsen.

Dek het geheel volledig af om andere dieren zoals katten en vogels weg te houden. Plaats het verblijf zo dat het zowel zon als schaduw biedt. Pas op met oververhitting!

Richt het verblijf in zoals het binnenverblijf, met eventueel een waterbad, zonne- en schuilplekken en een drinkbak.

SOORTEN AQUATERRARIA:

 

Aquaterraria hebben zowel een water- als een landgedeelte. Ze zijn geschikt voor amfibieën, zoals kikkers en padden, of voor waterliefhebbende reptielen, zoals de wateragame en waterschildpad.

Sommige soorten verkiezen een vrij klein en ondiep watergedeelte en veel beplanting op het landgedeelte, en hebben vooral nood aan een warme en droge plek. Andere soorten hebben nood aan een groter watergedeelte dat tot tweederde van de ruimte kan innemen.

 

Paludarium

Paludaria zijn geschikt voor dieren die in moerasachtige of zeer vochtige omstandigheden leven. Het watergedeelte in de bak is meestal minder dan 15 cm diep. Varens doen het goed in dit type vivarium.

Riparium

Een riparium wordt gebruikt voor dieren die deels op het land en deels in het water leven, meestal op de oevers van een waterpartij. Het watergedeelte in de bak is meestal dieper dan 15 cm en groot genoeg om de dieren goed te laten zwemmen. Een goede aquariumfilter is nodig om het water zuiver te houden.